Projecten


2024


ECHO - STAAT

ECHO is een theatraal punkconcert over angst voor stilte.
Over passiviteit die je langzaam overneemt tot je enkel nog kunt zwijgen. En over wat je kunt doen om dit te voorkomen. Met een humoristische aanpak zetten de makers schreeuwen en zwijgen scherp tegenover elkaar in een voorstelling waarin theater en muziek met elkaar worden versmolten.

STAAT is een kersvers muziektheatergezelschap van Utrecht die muzikale wetten in een theater context implementeert.  Op deze manier probeert STAAT oude wetten te doorbreken en nieuwe theatrale vormen te verwelkomen waarin muziek en theater elkaars gelijken zijn.

 

Van en met Jimmie Leone Feld, Daniel van Boom & Anne Reitsma
Eindregie Ayla Çekin Satijn
Lichtontwerp  Charlie Feld
Geluidsontwerp Lenny de Sevren Jacquet
Met dank aan Het Lira Fonds, Theaterwerkplaats Zwolle, De Vrijstaat, WIEBERT

 


2023


Boer Koekoek - Out Of Office Productions 

Een boerendrama over de boerenopstanden toen en nu 

Boer Koekoek is een locatieproductie van schrijver/regisseur Tom de Ket, die eerder de zeer succesvolle producties Het Pauperparadijs en Mammoet maakte in Drenthe. De voorstelling trekt een parallel tussen de huidige boerenprotesten en de boerenopstand van 1963, voedingsbodem voor de opkomst van politicus Boer Koekoek (1912-1987), de eerste populist van Nederland.

Boer Koekoek speelde in juli en augustus 2023 in een loods in Hollandscheveld, het dorp waar de opstand destijds plaatsvond.


We Go Way Back - Theater Sonnevanck

Een muzikale locatievoorstelling met 12 jongeren uit Twente in de hoofdrol 

In We Go Way Back nemen 12 jongeren het publiek mee naar de tijd dat Enschede nog een textielstad was en er overal fabrieken stonden. Ze vertellen de verhalen van de jongeren van toen. Hoe ging het er in de fabriek aan toe? Hoe zag hun leven eruit? En hoe was het om met mensen van verschillende culturen samen in de fabriek te werken? 

Aan de hand van verhalen over de eerste werkdag, promoties, stiekeme affaires, migratie, heimwee en je ergens thuis voelen onderzoeken de jongeren welke stad deze mensen achterlieten voor de jongere generaties. In een leegstaande hal presenteren zij hun pamflet voor de toekomst, waarin verleden, heden en toekomst steeds meer door elkaar beginnen te lopen.  

We Go Way Back is geïnspireerd op interviews met twee generaties Enschedeërs: de jongeren van nu en de generatie van hun opa’s en oma’s. Aan de hand van verhalen en muziek wordt de geschiedenis van de stad tot leven gebracht in een meerstemmig pamflet voor de toekomst.

 

tekst Simone van der Steen 
regie Anne Reitsma 
muziek Emre Varlik  
vormgeving Leoni Pirenne 
spelcoach en regieassistent Elize Kuiper 
stagiaire regieassistent Jannah de le Lijs 
spelers Stevani Aldikani, Asya Berenschot, Bauke van den Berg, Femke van den Berg, Helena van den Berg, Meike Groot Bruinderink, Janneke van der Heijden, Romijn Horsthuis, Emitis Isvand, Evi Leferink, Puk Leussink, Okke Roelink


Het probleem met Dave -Babastiki/Theater Kikker

Muziekperformance over de binnenwereld van jongeren en hun afkeer naar buiten

In het najaar van 2023 speelde: Het probleem met Dave is dat hij mijn vriend was.
In deze muziekperformance maak je kennis met de binnenwereld van drie totaal verschillende jongeren, die elkaar hebben gevonden in hun afkeer van de buitenwereld die van alles van ze wil. Jongeren die alleen bij elkaar even rust hebben gevonden, op een verlaten plek ergens in de stad. Maar wat gebeurt er als een van hen ook hier niet meer komt? Wat blijft er dan nog over?


lees hier de recensie van Marijn Lems - Theaterkrant

regie, tekst en muziek Guiot Duermeijer 
p
rojecties Reinout van Schie 
met en door Emile Rogissart, Aldaïr Pieters en Anne Reitsma
licht Matthijs van Hulsentop 


Wij Zijn De Stad - PS Theater

Ontdek of er zoiets bestaat als gelijke kansen 

Wij Zijn De Stad is een levensgroot gezelschapsspel waarin jij de pion bent. Met het paspoort van een net geboren baby in je ene hand en een dobbelsteen vol met kansen in de andere hand, bewandel je de levensloop van deze Leidenaar. Van het plusklasje op de basisschool tot de kansen op de arbeidsmarkt, van een klein misdrijf tijdens de puberteit tot een ingrijpende gebeurtenis op latere leeftijd. Stap in de schoenen van Fleur, Edino, Isaya, Henkie of een van de andere Leidenaren en ontdek of er zoiets bestaat als gelijke kansen.    

 

concept en research Julia Schmitz, Pepijn Smit, Erica Smits, José Warmerdam-van Beek regie en tekst Pepijn Smit spel Uriah Havertong, Iris van Lieshout, Abdallah Omar Mohamed, Marijn Maurits, Judith Schuur, Anne Reitsma, David Schwarz vormgeving José Warmerdam-van Beek projectleiding en podcasts Rian Evers productie Marijn Maurits, Tamar Lagas met dank aan de vertellers, donateurs Wij Zijn De Stad


Programmapanel 2022-2023 van de Stadsschouwburg Utrecht

Club NU is een selectie van toegankelijke evenementen waarvan de Stadsschouwburg Utrecht denkt dat ze aansluiten bij de bezoeker van NU. Samen met Luc, Sara, Reinier en Nouchka vormt Anne het hierbij horende programmapanel waarmee ze evenementen organiseren (rondom voorstellingen of los daarvan) om hun vrienden en/of de jouwe mee naartoe te nemen.


2022


De Linkshandige

Master of music ArtEZ 

Hoe leef je in een wereld die de jouwe niet is?

Welke wereld is de jouwe niet?
En wie beslist dat eigenlijk?

Met De Linkshandige studeerde Anne in juli 2022 af van Master of Music ArtEZ.
Lees hier een interview met Anne & Emre

spel Anne Reitsma
muziek Emre Varlik
eindregie Arie de Mol
coach: Dagmar Slagmolen (Via Berlin)
dramaturgisch advies Janneke Jansen


Spinning Jenny 

Een theatrale vertelling over het samenleven in Enschede toen (eind jaren ’70) en nu 

Theater Sonnevanck

In het najaar van 2021 deed Anne bij Theater Sonnevanck gedurende vijf weken onderzoek naar de persoonlijke ervaringen van 1e generatie Turks-Nederlandse mensen die eind jaren ‘70 in Twente zijn komen wonen om te werken in de textielindustrie. Ze dook het stadsarchief in, ging op bezoek bij 1e en 2e generatie Turks-Nederlandse mensen en sprak uitvoerig met hen, fietste langs buurtcentra en legde zo veel mogelijk contacten. 

Spinning Jenny was de theatrale vertaling van het onderzoek.


Lees hier het verhaal van Anne over haar tijd bij Theater Sonnevanck. 

 

spel Anne Reitsma & Emre Varlik
artistieke begeleiding Daniel van Klaveren