Spinning Jenny (2021)

Theater Sonnevanck

Spinning Jenny is een theatrale vertelling over het samenleven in Enschede toen (eind jaren ’70) en nu. Centraal staat het verhaal van Jenny, de dochter van een Turks-Nederlandse textielarbeider.

Gedurende vijf weken deed Anne onderzoek naar de persoonlijke ervaringen van 1e generatie Turks-Nederlandse mensen die eind jaren ‘70 in Twente zijn komen wonen om te werken in de textielindustrie. Ze dook het stadsarchief in, ging op bezoek bij 1e en 2e generatie Turks-Nederlandse mensen en sprak uitvoerig met hen, fietste langs buurtcentra en legde zo veel mogelijk contacten. Ze vroeg zich continu af; Welke informatie en/of perspectieven mis ik? Wat wil ik nog meer weten? En hoe kom ik dat te weten? Hoe maak ik het plaatje zo ‘rond’ mogelijk?

In tien dagen tijd heeft Anne een artistieke vertaalslag van het onderzoek gemaakt. Tijdens dit proces werkte ze samen met Emre Varlik. Emre speelt de saz, een (Turks) snaarinstrument. Met de saz als bron zijn ze muzikale composities gaan combineren met teksten uit het onderzoek.
Spinning Jenny is hiervan het resultaat. 

Het onderzoek dat Anne verrichtte bij Theater Sonnevanck is een start van een serie projecten waarin Sonnevanck in, over en met de stad theater maakt. Zo zal er jaarlijks een productie door jongeren worden gespeeld in samenwerking met een muziekensemble van volwassen amateurs, op locatie in de stad. Daarnaast zullen in de toekomst grootschalige locatie voorstellingen gemaakt worden, waaronder een productie over de sluiting van de textielfabrieken. Dit onderzoek vormt dus de basis voor verdere research, uitmondend in een gloednieuwe theatertekst. Wordt vervolgd dus!

Spel: Anne Reitsma & Emre Varlik
Artistieke begeleiding: Daniel van Klaveren

Met dank aan: Theater Sonnevanck
https://www.sonnevanck.nl/nieuws/item/233